Tüzük

DOĞU KARADENİZ  TÜM SİGORTA  ACENTELERİ  DERNEĞİ TÜZÜĞÜ


BİRİNCİ BÖLÜM


(Kuruluş Hükümleri)


 
KURULUŞ VE DERNEĞİN ADI

MADDE 1: YASALAR, YÖNETMELİKLER VE BU ANA TÜZÜK HÜKÜMLERİ UYARINCA AMAÇ VE HİZMET KONULARI DOĞRULTUSUNDA GÖREV YAPMAK ÜZERE “TÜSİD-DOĞUKARADENİZ TÜM SİGORTA    ACENTELERİ  DERNEĞİ ” ADI İLE BU DERNEK KURULMUŞTUR.


           
DERNEĞİN MERKEZİ

Madde 2: Derneğin merkezi “ TRABZON’ ilidir.


 DERNEĞİN ŞUBESİ


Madde 3: Dernek adına şube kurulamaz.


 
DERNEĞİN AMACI VE BU AMACI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN DERNEKÇE


SÜRDÜRÜLECEK ÇALIŞMA KONULARI VE ÇALIŞMA BİÇİMLERİ


Madde 4:Derneğin amacı ve bu amacı gerçekleştirmek için dernekçe sürdürülecek çalışma konuları ve çalışma biçimleri ile faaliyet alanı aşağıda gösterilmiştir.


a) Üyelerin ortak kullanımına sunulmak üzere dernek lokali açmak,işletmek veya işlettirmek,


b) Derneğe yapılacak her türlü ayni ve nakdi bağışlar ile gönüllü hizmetleri kabul etmek,


c) Amaç ve hizmet konularına yönelik gayrimenkul alıp-satmak,kiraya vermek,hibe etmek,


d) Üyelerin boş zamanlarını değerlendirmek,dayanışma ve kaynaşmayı sağlamak amacıyla gezi ve yemekli toplantılar düzenlemek,                                                                  


e) Kültürel etkinliklerde bulunmalarına yönelik olarak kütüphane oluşturarak  üyelerin      kullanımınasunmak,balo,piyango,toplantılar,gösteriler,konserler,sanatsal etkinlikler,bilimsel çalışmalar,sergiler düzenlemek,arşiv oluşturmak,


f) Toplumun kalkınmasına ve işsizlikle mücadeleye yönelik projeler geliştirip uygulamak,bu alanda yapılan çalışmalara katılmak ve yarışmalar düzenlemek,


g) Amacı doğrultusunda yayınlar yapmak,gazete ve dergi çıkartıp dağıttırmak, seminer,konferans ve paneller düzenlemek,kamuoyunu bilgilendirmek,


h) Sigorta acenteleri ile onlara bağlı tali acenteliklerle bilumum sigorta sektörü organları arasında mesleki birliği sağlamak,mesleğin gelişimine hizmet etmek,


ı) Mevcut bağlayıcı yasalar dahilinde amaç ve hizmet konularına yönelik diğer işleri yapmak,


k) Sigorta acentelerine yönelik, yardımcı eleman ve sekreter yetiştirmek için kurslar düzenleyip sektöre vasıflı eleman kazandırmak ,


l)  Yurt içinde kurulmuş ve kurulacak olan birlik,federasyon ve konfederasyona üye olmak,çalışmalarına katılmak,yönetim ve diğer organlarına girmek.


DERNEK YUKARIDA BELİRTİLEN AMAÇLARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK FAALİYETLERDE BULUNABİLMESİ İÇİN FAALİYET KONUSU İLE İLGİLİ YASA HÜKÜMLERİNİ UYGULAMAK ZORUNDADIR. AKSİNE BİR TASARRUFTA BULUNAMAZ.


 
İKİNCİ  BÖLÜM


(Mali Hükümleri)


DERNEĞİN GELİR KAYNAKLARI


Madde 5:Derneğin amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmeye yönelik gelirleri aşağıda gösterilmiştir:


1) Üye aidatı,


2) Teberru ve bağışlar, 


3) Her türlü yasal etkinliklerden temin edilecek gelirler,


4) Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler,


5) Yardım Toplama Kanununa göre elde edilecek gelirler.


6) Dernekçe tertiplenen piyango, balo, eğlence, konser ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler.


7) Dernekadına kurulacak iktisadi işletmelerden elde edilen gelirler.


8) Lokal işletmesinden veya kiraya verilmesinden elde edilen gelirler.


ÜYELERİN ÖDEYECEĞİ AİDAT MİKTARLARI


Madde 6:Üyeler ayda beş YTL. (5.00YTL), yılda altmışYTL. (60.00YTL.) yıllık aidat öderler. Aidatlar üye kayıt defterine kaydedilir.Yeni üyeler yıllık aidatının tamamını ödemek zorundadırlar.


DERNEĞİN GELİR VE GİDER İŞLEMLERİ


Madde 7:Derneğin gelir ve gider işlemlerinde uygulanacak esaslar aşağıda gösterilmiştir.


1) Gelir tahsilatı; Yönetim kurulu kararına istinaden Basımevleri tarafından bastırılıp Dernekler Birimince onaylanan Alındı Belgeleri ile yapılır. Bankaların tanzim etmiş olduğu dekont ve hesap ekstraları alındı belgesi yerine geçer.


2) Alındı belgeleri sırasıyla, alındı belgesi kayıt defterine kaydedilir.


3) Derneğin harcamaları fatura, makbuz ve harcama belgeleri karşılığında yönetim kurulu kararı ile yapılır.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM


(Üyelik ve Üye Hakları)


DERNEĞE ÜYE OLMA, ÜYELİĞİN SONA ERMESİ, ÜYELİKTEN ÇIKMA VE ÜYELİKTEN ÇIKARILMA ŞEKİLLERİ


Madde 8:Derneğe üye olabilmenin koşulları ve üyelik işlemleri ile üyelikten çıkma ve çıkarılma şart ve şekilleri aşağıda gösterilmiştir.


1)    Üye Olma Hakkı :


Fiil ehliyetine sahip gerçek veya tüzel kişiler derneğimize üye olabilirler. Üye namzetlerinin; üyelik için yazılı olarak yapılan müracaatları yönetim kurulu tarafından en geç 30 gün içinde karara bağlanır. Yönetim Kurulu kararı bir yazı ile müracaat sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye,Üye Kayıt Defterine kaydedilir.


2)  Üyeliğin Sona Ermesi :


Her üye istifa hakkına sahiptir.Üyelikten ayrılmak isteyenler dilekçelerini bizzat veya noter kanalıyla yönetim kuruluna bildirmek zorundadırlar. Dilekçenin derneğe ulaşması ile üyenin kaydı yönetim kurulu kararı ile üye kayıt defterinden silinir.


3)    Üyelikten Çıkarılma :


Dernekler Kanununda belirtilen üye olma haklarını kaybedenler.Yıllık aidatlarını Aralık


Ayının 31’ ne kadar ödemeyen üyeler ile Dernek tüzüğüne aykırı hareket eden üyelerin üyelikleri sona erer.    Yukarıda belirtilen durumlardan birinin tespiti halinde üyelik kaydı yönetim kurulunca karara bağlanarak silinir. Yönetim Kurulu kararına karşı itiraz ancak, genel kurula yapılabilir.Yapılacak ilk genel kurula itiraz edilmediği takdirde yönetim kurulu kararı kesinleşmiş olur. Genel kurulca üyeliğinin devam etmesine karar verilmesi durumunda, divan başkanınca isim listesine ismi eklenerek genel kurul kararlarına katılması sağlanır. 


4)    Üyelerin Hakları :


Hiç kimse derneğe üye olmaya, dernekte üye kalmaya veya istifaya zorlanamaz. Bütün üyeler eşit haklara sahiptir. Dernek; üyeleri arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, din ve mezhep, aile, zümre ve sınıf farkı gözetemez. Hiçbir üyeye ayrıcalık tanınamaz. Dernekten istifa eden veya Genel kurul ve yönetim kurulu kararıyla çıkarılan üyeler; derneğin mal varlığından hak iddia edemezler. Üyeler derneğin amacına uygun davranmak zorundadır. Amacın gerçekleşmesini güçleştirici veya engelleyici davranışlardan kaçınmakla mükelleftirler.


5)    Oy Hakkı : Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır.Üye oyunu bizzat


kendisi kullanmak zorundadır. Tüzel kişiliğin üye olması halinde, tüzel kişiliğin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanabilir. Görevi sona erdiğinde tüzel kişilik adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir. 


      


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM


(Yönetim Hükümleri)


DERNEĞİN ORGANLARI


Madde 9: Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir.


 1)  Genel Kurul


 2)  Yönetim Kurulu


3)  Denetleme Kurulu


 4)  Disiplin Kurulu’ndan oluşur.


GENEL KURULUN OLUŞUMU, TOPLANMA ZAMANI VE ÇAĞRI USULÜ


Madde 10: Genel kurulun oluşumu toplanma zamanı ve çağrı usulü aşağıda gösterilmiştir.


1)    Genel Kurulun oluşumu :


Genel kurul derneğin en yetkili karar organı olup,derneğe kayıtlı bulunan aylık ve yıllık aidat borcunu genel kurul tarihinden iki ay önce ödeyen üyelerden oluşur.


 2) Genel Kurulun Toplanma zamanı :


a)Olağan genel kurul toplantısı iki yılda bir OCAK ayı içinde yönetim kurulunun çağrısı üzerine yapılır.


b)Yönetim veya denetleme kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden 1/5 ‘inin yazılı isteği üzerine olağanüstü genel kurul toplantısı yapılması zorunludur. Denetleme kurulunun veya dernek üyelerinin 1/5’ inin yazılı isteği üzerine yönetim kurulu, genel kurulu bir ay içerisinde toplantıya çağırmazsa, denetleme kurulu veya toplantı isteği bulunan üyelerden birinin müracaatı üzerine; mahalli sulh hukuk hakimi duruşma yaparak, dernek üyeleri arasından üç kişilik bir heyeti genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.


3) Çağrı Usulü :


a) Yönetim kurulu,dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. En az on beş gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi, yönetim kurulunca genel kurula katılacak üyelere bildirilir. Bu bildirimde çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün yapılacağı da belirtilir.İlk toplantı günü ile ikinci toplantı günü arasında bir haftadan az zaman bırakılamaz.


b) Toplantının yapılacağı gün, saat ve yer ile toplantı gündemi, toplantı gününden en az on beş gün önce mülki amirliğe bir yazı ile bildirilir. Bu yazıya toplantıya katılacak üyelerin isim listesi ve yönetim kurulu kararı eklenir.


c)Toplantı bir başka sebeple geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle üyelere bildirilir. İkinci toplantının geri bırakılma tarihinden itibaren en geç iki ay içinde genel kurul yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır ve toplantı ikinci fıkra esaslarına göre mülki amirliğe bildirilir. Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.


TOPLANTI YERİ,YETER SAYISI,YAPILIŞ USULÜ VE GÖRÜŞÜLECEK KONULAR


Madde 11: Genel Kurulun toplantı yeri, yeter sayısı,yapılaş usulü ve toplantıda görüşülecek konular aşağıda belirlenmiştir.


1) Toplantı Yeri  :Genel Kurul toplantıları dernek merkezinin bulunduğu yerden başka bir yerde yapılamaz.


2) Toplantı Yeter Sayısı :Genel kurul, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarıdan bir fazlasının katılmasıyla toplanır. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak; ikinci toplantıya katılan üye sayısı dernek yönetim ve denetleme kurulu üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.


3) Toplantının Yapılış Usulü :Genel kurul toplantıları üyelere bildirilen gün, saat ve yerde yapılır.Genel kurula katılacak üyeler,yönetim kurulunca düzenlenen listedeki isimleri karşısına imza atarak toplantı yerine girerler.


Tüzüğün 11. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen yeter sayı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından genel kurul açılır. Toplantının açılışından sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve iki katip seçilir. Toplantının yönetimi kurul başkanına aittir.Katipler toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalarlar. Toplantı sonunda bütün tutanak  ve  belgeler yönetim kuruluna teslim edilir.


4)Toplantıda görüşülecek Konular :


Genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür.Ancak;toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.


GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ, KARAR YETER SAYISI, OY HAKKINDAN YOKSUNLUK VE KARAR İPTALİ USULLERİ


Madde 12: Genel kurulun görev ve yetkileri,karar yeter sayısı,oy hakkından yoksunluk ve karar iptali usulleri aşağıda gösterilmiştir.


1) Görev ve Yetkileri :


a)Divan kurulunun oluşturulmasını sağlamak.


b)Gündemin aynen veya değişiklikleri ile birlikte kabul etmek.


c)Dernek yönetim ve denetleme kurulları asıl ve yedek üyelerinin gizli oy ve açık tasnif usulü ile seçilmesini sağlamak.


d)Yönetim ve denetleme kurulu raporlarını görüşmek ve yönetim kurulunu ibra etmek.


e)Yönetim kurulunca hazırlanan işletme hesabı özeti, Alacak-Borç Tablosunu ve tahmini bütçeyi görüşerek karara bağlamak.


f)Dernek yönetim kurulunca hazırlanan çalışma programını görüşüp karara bağlamak.


g)Derneğin federasyona katılması veya ayrılması hususunda karar vermek.


h)Derneğe üye kabulü ile üyelikten çıkarılma konularında yönetim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazları müzakere ederek nihai kararı vermek.


ı)Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olarak katılması ve ayrılması konularını görüşerek karara bağlamak.


k) Yönetim ve denetleme kurulu üyelerine verilecek her türlü ödenek, ücret, yolluk ve tazminatları belirlemek.


I)Dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarını belirlemek.


m) Gerektiğinde dernek tüzüğünde değişiklik yapılmasını sağlamak.


n) Derneğin feshedilmesi kararını almak.


ö) Dernek için taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması, işletilmesi veya kiralanması  hususunda yönetim kuruluna yetki vermek.


P)  DERNEK ADINA ŞUBE AÇILMASINI KARAR VERMEK.


r)  Federasyon delege seçimini madde 20/2 ye göre yapmak.


2) KARAR YETER SAYISI :


Genel kurul kararları,toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır.Tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararı,toplantıya katılan üyelerin üçte iki (2/3) çoğunluğuyla alınabilir. Bütün üyelerin bir araya gelmeden yazalı katılımıyla aldıkları kararlar ile dernek üyelerinin tamamının kanunda yazılı çağrı usulüne uymadan bir araya gelerek almış oldukları kararlar geçerlidir. Ancak,bu şekilde karar alınması olağan genel kurul yerine geçmez.


3) Oy Hakkından Yoksunluk :


Hiçbir dernek üyesi, dernek ile kendisi, eşi, ast ve üstsoyu arasındaki hukuki işlem veya uyuşmazlık konusunda alınması gereken kararlarda oy kullanamaz.


4) Karar İptali Usulü :


Toplantıda hazır bulunan ve kanuna ve tüzüğe aykırı olarak alınan genel kurul kararlarına katılmayan her üye,karar tarihinden itibaren bir ay içinde;toplantıda hazır bulunmayan her üye kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak üç ay içinde mahkemeye başvurmak suretiyle kararın iptalini isteyebilir


Yönetim kurulu  kararlarına karşı iç denetim yolları tüketilmedikçe iptal davası açılamaz.


        


YÖNETİM KURULUNUN TEŞKİLİ, GÖREV VE YETKİLERİ


MADDE 13: YÖNETİM KURULUNUN TEŞKİLİ,GÖREV VE YETKİLERİ AŞAĞIDA GÖSTERİLMİŞTİR.


Yönetim Kurulunun Teşkili :


Yönetim kurulu; (7) yedi asıl ve (5) beş yedek üyeden olmak üzere dernek üyeleri arasından üç yıl sureyle genel kurulca gizli oyla seçilir. Asıl üyeliklerde boşalma olduğu takdirde yedek üyelerden aldıkları oy sırasına göre yönetim kurulunca asıl üyeliğe çağrılır.Yedek üyelerin asıl üyeliğe getirilmesine rağmen yönetim kurulu; üye tamsayısının yarısının altına düşerse, kalan yönetim kurulu üyeleri veya denetleme kurulu üyeleri genel kurulu bir ay içinde toplantıya çağırır. Çağrının yapılmaması halinde üyelerden birisinin başvurusu üzerine Sulh Hukuk Hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi, bir ay içinde genel kurulu toplamakla görevlendirir. Yönetim kurulu kendi arasında görev bölümü yaparak başkan, başkan yardımcısı, sekreter ve muhasip üyelerini ve görevlerini belirler. Yönetim kurulu toplantılarını: yönetim kurulu üye tam sayısının yarısının bir fazlasından eksik yapamaz. Yönetim kurulu kararlarını çoğunlukla alır. Yönetim kurulunun mutat toplantıları yönetim kurulunca kararla belirlenir. Yönetim kurulu mutat toplantılarına mazeret beyan etmeden üst üste üç kez katılmayan üyenin yönetim kurulu üyeliği düşer.


2-    Yönetim Kurulunun Görevleri :


a) Derneği yapılacak olan olağan ve olağanüstü genel kurula hazırlamak.


b) Dernek yönetim kurulu faaliyet raporunu hazırlamak.


c) Dönemlere ait İşletme Hesap Özeti ile tahmini bütçeyi hazırlamak.


d)Üyelerin her türlü müracaatlarını değerlendirip ilgililere bilgi vermek.Yönetim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazları  genel kurula sunmak.


e)Çalışma programını tanzim etmek ve genel kurula sunmak.


f) Yeni üye kaydı yapmak. Üyeliği ret edilen üyelerin itirazlarını nihai karar için genel kurulasunmak.


g) Derneği temsil etmek veya bir veya birkaç kişiye yetki vermek.


h) Yönetim kurulu üyelerinin boşalması  halinde yedek üyeleri göreve çağırmak.


ı) Derneğin amaç ve hizmetlerine yönelik araç ve gereç ile demirbaş malzemesi satın almak.


k) Her türlü hibe ve bağışı kabul etmek.


l) Dernek hesapları ile kayıtlarını tutmak, saklanması zorunlu evrakları muhafaza etmek.


m) Gerekli görülmesi halinde derneği olağanüstü toplantıya çağırmak.


n)Temsilcilik açılmasına ve platform oluşturulmasına karar vermek.


 
DENETLEME KURULUNUN TEŞKİLİ VE GÖREVLERİ

Madde 14:  Denetleme kurulunun  teşkili ve görevleri aşağıda belirlenmiştir


1) Teşkili  :Denetleme kurulu üç asıl üç yedek üyeden olmak üzere genel kurulca üç   yıl sure ile gizli oyla seçilir.Denetleme kurulu kendi aralarından birini başkan seçerek görev bölümü yapar.Denetleme kurulu derneğe ait her türlü evrak,defter ve tutanakları incelemek üzere yönetim kurulundan istemeye yetkilidir.Yönetim kurulu bu isteği yerine getirmekle yükümlüdür.


2)Görevleri :     


a) Denetleme Kurulu: Derneğin tüzüğünde gösterilen amaç ve bu amaçların gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların kanunlara ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını en az yılda bir kere denetler.


b) Denetleme kurulu yapmış olduğu denetimler sonucunda hazırlamış olduğu raporları yönetim kuruluna ve toplandığında da  genel kurula sunar.


c) Asıl üyelerden boşalma olduğu takdirde sırayla yedek üyelerden göreve çağırmak.


d) Gerekli görülmesi halinde derneği olağanüstü toplantıya çağırmak.


 


DİSİPLİN KURULUNUN TEŞKİLİ VE GÖREVLERİ


Madde-15: Disiplin kurulunun teşkili ve görevleri aşağıda belirlenmiştir.


1)Teşkili : Disiplin kurulu dört asıl üç yedek üyeden olmak üzere genel kurulca üç yıl süre ile gizli oyla seçilir.Disiplin kurulu kendi aralarında birini başkan seçerek görev dağılımı yapar.


2)Görevleri :


 a) Yönetim kurulu tarafından sevk edilen üyelerin durumu hakkında görüş bildirmek .


ORGANLARA SEÇİLENLERİN İDAREYE BİLDİRİLMESİ


Madde- 16 : Derneğin organlarına seçilenlerin idareye bildirilmesi aşağıda belirlenmiştir.


Genel kurulca yapılan seçimi izleyen otuz gün içinde yönetim kurulunca yönetim, denetleme ve derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyelerin ad ve soyadları, baba adları,doğum yeri ve tarihleri, meslekleri ve ikametgahları bir yazı ile mülki amirliğe bildirilir.


BEŞİNCİ BÖLÜM


(Genel Hükümler)


DERNEĞİN BORÇLANMA, TEMSİLCİLİK VE PLATFORM OLUŞTURMASI, YARDIM ALMASI VE İŞ BİRLİĞİ USULLERİ


Madde  17 : Derneğin borçlanması, temsilcilik ve platform oluşturması, yardım alması ve iş birliği usulleri aşağıda gösterilmiştir.


1-Derneğin Borçlanma Usulleri :


Dernek, amaçlarını gerçekleştirmek için üçüncü gerçek ve tüzel kişilerden borç alabileceği gibi bankalardan da kredi alabilecektir. Ancak bir yıl içerisindeki toplam borçlanması bir önceki yılın gelirlerinin yüzde seksenini geçemez. 


2-Temsilcilik ve Platform Oluşturma:  


a)Temsilcilik: Derneğimiz, gerekli gördüğü yerlerde yönetim kurulu kararı ile dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açabilir. Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararı ile görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından on beş gün içerisinde mülki amirliğe bildirilir. Temsilcilikler şube veya dernek genel kurulunda temsil edilemezler.


b) Platform : Derneğimiz, amaçları ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, kendi aralarında veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşları ile ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere yönetim kurulu kararı ile platformlar oluşturabilir. Oluşturulan bu platformun tüzel kişiliği bulunamaz. Ancak geçici nitelikte birliktelik olabilir. Derneğimiz; kanunların dernekler için yasakladığı amaç ve faaliyetler konusunda platform oluşturarak faaliyette bulunamaz.


3-Yurtdışından Yardım Alınması ve İş Birliği:


a)Yurtdışından Yardım Alınması :


Derneğimiz, mülki idare Amirliğine önceden bildirmek şartıyla yurtdışındaki Kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi yardım alabilir. Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması zorunludur.


b) İşbirliği : Derneğimiz Kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütebilir. Kamu kurum ve kuruluşları proje maliyetinin en fazla yüzde ellisi oranında aynı veya nakdi katkı sağlayabilir. Ancak 5072 Sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun Hükümleri saklıdır. 


           


DERNEĞİN TUTACAĞI ZORUNLU VE YARDIMCI DEFTERLERI


Madde 18: Derneğin tutacağı zorunlu ve yardımcı defterler aşağıda gösterilmiştir.


1- Zorunlu Defterler :


a)  Üye Kayıt Defteri:Derneğe üye olan kişilerin kaydının yapıldığı defterdir.


b)  Karar Defteri:Dernekçe alınacak her türlü kararların yazıldığı defterdir.


c) İşletme Hesap Defteri:Dernekçe yapılan her türlü gelir ve harcamalara ilişkin kayıtların tutulduğu defterdir.


d) Envanter Defteri:Dönemlere ait hesap raporlarının kayıt edildiği defterdir.


2-Yardımcı Defterler :


a) Gelen Evrak Defteri : Derneğe gelen evrakların kaydedildiği defterdir.


b) Giden Evrak Defteri : Dernek tarafından üçüncü kişilere yazılanyazıların kaydedildiği defterdir.


c)  Demirbaş Defteri : Derneğe alınan demirbaşların kaydedildiğidefterdir.


d) Alındı Belgesi Kayıt Defteri :Dernek adına alınan makbuzlar seri numaraları ile bu deftere kayıt edilir. Dernek tarafından tutulması zorunlu ve yardımcı defterler noter veya dernekler birimince tasdik edilmesi zorunludur.


 


 


DERNEĞİN FESİH,DAĞILMIŞ SAYILMASI VE TASFİYESİYLE İLGİLİ USULLER


Madde 19: Derneğin fesih,dağılmış sayılması ve tasfiye şekilleri aşağıda belirlenmiştir.


1)    Genel Kurul Kararıyla Fesih :


Derneğin genel kurulu,her zaman derneğin feshine karar verebilir. Ancak, genel kurula katılan üyelerinin en az üçte ikisinin çoğunluğu ile kararın alınması zorunludur.


2)    Mahkeme Kararı İle Fesih :


Derneğin, amacı kanunlara veya genel ahlaka aykırı hale gelmesi durumunda Mülki Amirliğin veya Cumhuriyet Savcısının istemi üzerine mahkeme derneğin feshine karar verir.                               


3)    Kendiliğinden Dağılmış Sayılma :


a) Tüzükte belirtilen amacın gerçekleştirilmesi, gerçekleştirilmesinin


olanaksız hale gelmesi veya sürenin sona ermesi,


b) Borç ödemede acze düşmüş olması,


c) Tüzük gereğince yönetim kurulunun oluşturulmasının olanaksız hale gelmesi,


d) Olağan genel kurul toplantısının iki defa üst üste yapılamaması,


 Kendiliğinden dağılma, Mülki Amirliğin yazılı istemi üzerine Sulh Hakimliğince tespit edilir.                          


4)    Derneğin Tasfiyesi :


Dernek, genel kurul kararı ile feshedilmiş veya kendiliğinden sona erdiği


mahkemece tespit edilmiş ise derneğin tüm menkul ve gayri menkul malları genel kurulca seçilecek üç kişilik tasfiye komisyonunca belirlenir. Tasfiye komisyonu derneğin bütün borçlarını bu mal varlıklarından ödedikten sonra geri kalan mal varlığını Trabzon 0-6 yaş Çamlık Çocuk Yuvası’na bir tutanakla teslim eder. Dernek mahkeme kararı ile feshedilmiş ise derneğin amacına en yakın ve kapatıldığı tarihte en fazla üyesi bulunan derneğe mal varlıkları devredilir. 


ÜST KURULUŞ KURMA VE TEMSİL ETME USULLERİ

Madde 20: Derneğin federasyon kurma ve temsil etme usulleri aşağıda belirlenmiştir.


1)    Federasyon Kurma :Genel Kurul kararı ile dernek aynı amaçlı en az beş derneğin bir araya gelmesi ile  oluşacak federasyona üye olabilir.


2)  Temsil Etme   : Üye olunan federasyonda, dernek üye sayısının 100/10 ile temsil edilir.Bu üye delegeler Dernek Genel Kurulunca gizli oyla seçilir.


 


İÇ DENETİM ŞEKLİ


Madde  21 :Derneğin iç denetim şekli aşağıda belirlenmiştir.


Derneğin iç denetimi,denetleme kurulu tarafından yapılır. Bu kurulun yapacağı denetimler; derneğin amacı doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediği, gelir ve giderlerinin tüzük ve mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılıp yapılmadığı genel kurul kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetler ve yönetim kuruluna sunar.Toplantı yapıldığında genel kurula da sunar.     


TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ


Madde  22 :  Dernek Tüzüğünü tamamen değiştirmeye veya yeni yasalara göre  güncelleştirmeye Genel kurul yetkilidir. Tüzük değişikliği toplantıya katılan üyelerin üçte iki (2/3) çoğunluğuyla alınmak zorundadır.


HÜKÜM EKSİKLİĞİ


Madde 23: Bu tüzükte olmayan hususlarda Dernekler Kanunu ile Türk Medeni Kanunu hükümleri uygulanır.


YÜRÜRLÜK


Madde 24:  Bu tüzük, Trabzon Valiliği İl Dernekler  Müdürlüğünce onaylanmasından sonra yürürlüğe girer.


YÜRÜTME


MADDE 25: BU TÜZÜK TOPLAM (25) MADDEDEN İBARET OLUP   TÜSİD-DOĞU KARADENİZ TÜM SİGORTA ACENTELERİ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU TARAFINDAN YÜRÜTÜLÜR.


 YÖNETİM KURULU

    İbrahim SERTEL

   BAŞKAN

 Yıldız UZUN                          Güven KÜÇÜKOSMAN            Ergun BİRİNCİ

Başkan Yardımcısı              Başkan Yardımcısı                   Başkan Yardımcı


  Aytaç AY                                     Halim Ağa USTA

      Muhasip                                       Basın Sözcüsü      

   Mithat VARDALOĞLU
    Yönetim Kurulu üyesi  

Tüzük

DOĞU KARADENİZ  TÜM SİGORTA  ACENTELERİ  DERNEĞİ TÜZÜĞÜ


BİRİNCİ BÖLÜM


(Kuruluş Hükümleri)


 
KURULUŞ VE DERNEĞİN ADI

MADDE 1: YASALAR, YÖNETMELİKLER VE BU ANA TÜZÜK HÜKÜMLERİ UYARINCA AMAÇ VE HİZMET KONULARI DOĞRULTUSUNDA GÖREV YAPMAK ÜZERE “TÜSİD-DOĞUKARADENİZ TÜM SİGORTA    ACENTELERİ  DERNEĞİ ” ADI İLE BU DERNEK KURULMUŞTUR.


           
DERNEĞİN MERKEZİ

Madde 2: Derneğin merkezi “ TRABZON’ ilidir.


 DERNEĞİN ŞUBESİ


Madde 3: Dernek adına şube kurulamaz.


 
DERNEĞİN AMACI VE BU AMACI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN DERNEKÇE


SÜRDÜRÜLECEK ÇALIŞMA KONULARI VE ÇALIŞMA BİÇİMLERİ


Madde 4:Derneğin amacı ve bu amacı gerçekleştirmek için dernekçe sürdürülecek çalışma konuları ve çalışma biçimleri ile faaliyet alanı aşağıda gösterilmiştir.


a) Üyelerin ortak kullanımına sunulmak üzere dernek lokali açmak,işletmek veya işlettirmek,


b) Derneğe yapılacak her türlü ayni ve nakdi bağışlar ile gönüllü hizmetleri kabul etmek,


c) Amaç ve hizmet konularına yönelik gayrimenkul alıp-satmak,kiraya vermek,hibe etmek,


d) Üyelerin boş zamanlarını değerlendirmek,dayanışma ve kaynaşmayı sağlamak amacıyla gezi ve yemekli toplantılar düzenlemek,                                                                  


e) Kültürel etkinliklerde bulunmalarına yönelik olarak kütüphane oluşturarak  üyelerin      kullanımınasunmak,balo,piyango,toplantılar,gösteriler,konserler,sanatsal etkinlikler,bilimsel çalışmalar,sergiler düzenlemek,arşiv oluşturmak,


f) Toplumun kalkınmasına ve işsizlikle mücadeleye yönelik projeler geliştirip uygulamak,bu alanda yapılan çalışmalara katılmak ve yarışmalar düzenlemek,


g) Amacı doğrultusunda yayınlar yapmak,gazete ve dergi çıkartıp dağıttırmak, seminer,konferans ve paneller düzenlemek,kamuoyunu bilgilendirmek,


h) Sigorta acenteleri ile onlara bağlı tali acenteliklerle bilumum sigorta sektörü organları arasında mesleki birliği sağlamak,mesleğin gelişimine hizmet etmek,


ı) Mevcut bağlayıcı yasalar dahilinde amaç ve hizmet konularına yönelik diğer işleri yapmak,


k) Sigorta acentelerine yönelik, yardımcı eleman ve sekreter yetiştirmek için kurslar düzenleyip sektöre vasıflı eleman kazandırmak ,


l)  Yurt içinde kurulmuş ve kurulacak olan birlik,federasyon ve konfederasyona üye olmak,çalışmalarına katılmak,yönetim ve diğer organlarına girmek.


DERNEK YUKARIDA BELİRTİLEN AMAÇLARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK FAALİYETLERDE BULUNABİLMESİ İÇİN FAALİYET KONUSU İLE İLGİLİ YASA HÜKÜMLERİNİ UYGULAMAK ZORUNDADIR. AKSİNE BİR TASARRUFTA BULUNAMAZ.


 
İKİNCİ  BÖLÜM


(Mali Hükümleri)


DERNEĞİN GELİR KAYNAKLARI


Madde 5:Derneğin amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmeye yönelik gelirleri aşağıda gösterilmiştir:


1) Üye aidatı,


2) Teberru ve bağışlar, 


3) Her türlü yasal etkinliklerden temin edilecek gelirler,


4) Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler,


5) Yardım Toplama Kanununa göre elde edilecek gelirler.


6) Dernekçe tertiplenen piyango, balo, eğlence, konser ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler.


7) Dernekadına kurulacak iktisadi işletmelerden elde edilen gelirler.


8) Lokal işletmesinden veya kiraya verilmesinden elde edilen gelirler.


ÜYELERİN ÖDEYECEĞİ AİDAT MİKTARLARI


Madde 6:Üyeler ayda beş YTL. (5.00YTL), yılda altmışYTL. (60.00YTL.) yıllık aidat öderler. Aidatlar üye kayıt defterine kaydedilir.Yeni üyeler yıllık aidatının tamamını ödemek zorundadırlar.


DERNEĞİN GELİR VE GİDER İŞLEMLERİ


Madde 7:Derneğin gelir ve gider işlemlerinde uygulanacak esaslar aşağıda gösterilmiştir.


1) Gelir tahsilatı; Yönetim kurulu kararına istinaden Basımevleri tarafından bastırılıp Dernekler Birimince onaylanan Alındı Belgeleri ile yapılır. Bankaların tanzim etmiş olduğu dekont ve hesap ekstraları alındı belgesi yerine geçer.


2) Alındı belgeleri sırasıyla, alındı belgesi kayıt defterine kaydedilir.


3) Derneğin harcamaları fatura, makbuz ve harcama belgeleri karşılığında yönetim kurulu kararı ile yapılır.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM


(Üyelik ve Üye Hakları)


DERNEĞE ÜYE OLMA, ÜYELİĞİN SONA ERMESİ, ÜYELİKTEN ÇIKMA VE ÜYELİKTEN ÇIKARILMA ŞEKİLLERİ


Madde 8:Derneğe üye olabilmenin koşulları ve üyelik işlemleri ile üyelikten çıkma ve çıkarılma şart ve şekilleri aşağıda gösterilmiştir.


1)    Üye Olma Hakkı :


Fiil ehliyetine sahip gerçek veya tüzel kişiler derneğimize üye olabilirler. Üye namzetlerinin; üyelik için yazılı olarak yapılan müracaatları yönetim kurulu tarafından en geç 30 gün içinde karara bağlanır. Yönetim Kurulu kararı bir yazı ile müracaat sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye,Üye Kayıt Defterine kaydedilir.


2)  Üyeliğin Sona Ermesi :


Her üye istifa hakkına sahiptir.Üyelikten ayrılmak isteyenler dilekçelerini bizzat veya noter kanalıyla yönetim kuruluna bildirmek zorundadırlar. Dilekçenin derneğe ulaşması ile üyenin kaydı yönetim kurulu kararı ile üye kayıt defterinden silinir.


3)    Üyelikten Çıkarılma :


Dernekler Kanununda belirtilen üye olma haklarını kaybedenler.Yıllık aidatlarını Aralık


Ayının 31’ ne kadar ödemeyen üyeler ile Dernek tüzüğüne aykırı hareket eden üyelerin üyelikleri sona erer.    Yukarıda belirtilen durumlardan birinin tespiti halinde üyelik kaydı yönetim kurulunca karara bağlanarak silinir. Yönetim Kurulu kararına karşı itiraz ancak, genel kurula yapılabilir.Yapılacak ilk genel kurula itiraz edilmediği takdirde yönetim kurulu kararı kesinleşmiş olur. Genel kurulca üyeliğinin devam etmesine karar verilmesi durumunda, divan başkanınca isim listesine ismi eklenerek genel kurul kararlarına katılması sağlanır. 


4)    Üyelerin Hakları :


Hiç kimse derneğe üye olmaya, dernekte üye kalmaya veya istifaya zorlanamaz. Bütün üyeler eşit haklara sahiptir. Dernek; üyeleri arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, din ve mezhep, aile, zümre ve sınıf farkı gözetemez. Hiçbir üyeye ayrıcalık tanınamaz. Dernekten istifa eden veya Genel kurul ve yönetim kurulu kararıyla çıkarılan üyeler; derneğin mal varlığından hak iddia edemezler. Üyeler derneğin amacına uygun davranmak zorundadır. Amacın gerçekleşmesini güçleştirici veya engelleyici davranışlardan kaçınmakla mükelleftirler.


5)    Oy Hakkı : Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır.Üye oyunu bizzat


kendisi kullanmak zorundadır. Tüzel kişiliğin üye olması halinde, tüzel kişiliğin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanabilir. Görevi sona erdiğinde tüzel kişilik adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir. 


      


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM


(Yönetim Hükümleri)


DERNEĞİN ORGANLARI


Madde 9: Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir.


 1)  Genel Kurul


 2)  Yönetim Kurulu


3)  Denetleme Kurulu


 4)  Disiplin Kurulu’ndan oluşur.


GENEL KURULUN OLUŞUMU, TOPLANMA ZAMANI VE ÇAĞRI USULÜ


Madde 10: Genel kurulun oluşumu toplanma zamanı ve çağrı usulü aşağıda gösterilmiştir.


1)    Genel Kurulun oluşumu :


Genel kurul derneğin en yetkili karar organı olup,derneğe kayıtlı bulunan aylık ve yıllık aidat borcunu genel kurul tarihinden iki ay önce ödeyen üyelerden oluşur.


 2) Genel Kurulun Toplanma zamanı :


a)Olağan genel kurul toplantısı iki yılda bir OCAK ayı içinde yönetim kurulunun çağrısı üzerine yapılır.


b)Yönetim veya denetleme kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden 1/5 ‘inin yazılı isteği üzerine olağanüstü genel kurul toplantısı yapılması zorunludur. Denetleme kurulunun veya dernek üyelerinin 1/5’ inin yazılı isteği üzerine yönetim kurulu, genel kurulu bir ay içerisinde toplantıya çağırmazsa, denetleme kurulu veya toplantı isteği bulunan üyelerden birinin müracaatı üzerine; mahalli sulh hukuk hakimi duruşma yaparak, dernek üyeleri arasından üç kişilik bir heyeti genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.


3) Çağrı Usulü :


a) Yönetim kurulu,dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. En az on beş gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi, yönetim kurulunca genel kurula katılacak üyelere bildirilir. Bu bildirimde çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün yapılacağı da belirtilir.İlk toplantı günü ile ikinci toplantı günü arasında bir haftadan az zaman bırakılamaz.


b) Toplantının yapılacağı gün, saat ve yer ile toplantı gündemi, toplantı gününden en az on beş gün önce mülki amirliğe bir yazı ile bildirilir. Bu yazıya toplantıya katılacak üyelerin isim listesi ve yönetim kurulu kararı eklenir.


c)Toplantı bir başka sebeple geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle üyelere bildirilir. İkinci toplantının geri bırakılma tarihinden itibaren en geç iki ay içinde genel kurul yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır ve toplantı ikinci fıkra esaslarına göre mülki amirliğe bildirilir. Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.


TOPLANTI YERİ,YETER SAYISI,YAPILIŞ USULÜ VE GÖRÜŞÜLECEK KONULAR


Madde 11: Genel Kurulun toplantı yeri, yeter sayısı,yapılaş usulü ve toplantıda görüşülecek konular aşağıda belirlenmiştir.


1) Toplantı Yeri  :Genel Kurul toplantıları dernek merkezinin bulunduğu yerden başka bir yerde yapılamaz.


2) Toplantı Yeter Sayısı :Genel kurul, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarıdan bir fazlasının katılmasıyla toplanır. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak; ikinci toplantıya katılan üye sayısı dernek yönetim ve denetleme kurulu üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.


3) Toplantının Yapılış Usulü :Genel kurul toplantıları üyelere bildirilen gün, saat ve yerde yapılır.Genel kurula katılacak üyeler,yönetim kurulunca düzenlenen listedeki isimleri karşısına imza atarak toplantı yerine girerler.


Tüzüğün 11. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen yeter sayı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından genel kurul açılır. Toplantının açılışından sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve iki katip seçilir. Toplantının yönetimi kurul başkanına aittir.Katipler toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalarlar. Toplantı sonunda bütün tutanak  ve  belgeler yönetim kuruluna teslim edilir.


4)Toplantıda görüşülecek Konular :


Genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür.Ancak;toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.


GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ, KARAR YETER SAYISI, OY HAKKINDAN YOKSUNLUK VE KARAR İPTALİ USULLERİ


Madde 12: Genel kurulun görev ve yetkileri,karar yeter sayısı,oy hakkından yoksunluk ve karar iptali usulleri aşağıda gösterilmiştir.


1) Görev ve Yetkileri :


a)Divan kurulunun oluşturulmasını sağlamak.


b)Gündemin aynen veya değişiklikleri ile birlikte kabul etmek.


c)Dernek yönetim ve denetleme kurulları asıl ve yedek üyelerinin gizli oy ve açık tasnif usulü ile seçilmesini sağlamak.


d)Yönetim ve denetleme kurulu raporlarını görüşmek ve yönetim kurulunu ibra etmek.


e)Yönetim kurulunca hazırlanan işletme hesabı özeti, Alacak-Borç Tablosunu ve tahmini bütçeyi görüşerek karara bağlamak.


f)Dernek yönetim kurulunca hazırlanan çalışma programını görüşüp karara bağlamak.


g)Derneğin federasyona katılması veya ayrılması hususunda karar vermek.


h)Derneğe üye kabulü ile üyelikten çıkarılma konularında yönetim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazları müzakere ederek nihai kararı vermek.


ı)Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olarak katılması ve ayrılması konularını görüşerek karara bağlamak.


k) Yönetim ve denetleme kurulu üyelerine verilecek her türlü ödenek, ücret, yolluk ve tazminatları belirlemek.


I)Dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarını belirlemek.


m) Gerektiğinde dernek tüzüğünde değişiklik yapılmasını sağlamak.


n) Derneğin feshedilmesi kararını almak.


ö) Dernek için taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması, işletilmesi veya kiralanması  hususunda yönetim kuruluna yetki vermek.


P)  DERNEK ADINA ŞUBE AÇILMASINI KARAR VERMEK.


r)  Federasyon delege seçimini madde 20/2 ye göre yapmak.


2) KARAR YETER SAYISI :


Genel kurul kararları,toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır.Tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararı,toplantıya katılan üyelerin üçte iki (2/3) çoğunluğuyla alınabilir. Bütün üyelerin bir araya gelmeden yazalı katılımıyla aldıkları kararlar ile dernek üyelerinin tamamının kanunda yazılı çağrı usulüne uymadan bir araya gelerek almış oldukları kararlar geçerlidir. Ancak,bu şekilde karar alınması olağan genel kurul yerine geçmez.


3) Oy Hakkından Yoksunluk :


Hiçbir dernek üyesi, dernek ile kendisi, eşi, ast ve üstsoyu arasındaki hukuki işlem veya uyuşmazlık konusunda alınması gereken kararlarda oy kullanamaz.


4) Karar İptali Usulü :


Toplantıda hazır bulunan ve kanuna ve tüzüğe aykırı olarak alınan genel kurul kararlarına katılmayan her üye,karar tarihinden itibaren bir ay içinde;toplantıda hazır bulunmayan her üye kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak üç ay içinde mahkemeye başvurmak suretiyle kararın iptalini isteyebilir


Yönetim kurulu  kararlarına karşı iç denetim yolları tüketilmedikçe iptal davası açılamaz.


        


YÖNETİM KURULUNUN TEŞKİLİ, GÖREV VE YETKİLERİ


MADDE 13: YÖNETİM KURULUNUN TEŞKİLİ,GÖREV VE YETKİLERİ AŞAĞIDA GÖSTERİLMİŞTİR.


Yönetim Kurulunun Teşkili :


Yönetim kurulu; (7) yedi asıl ve (5) beş yedek üyeden olmak üzere dernek üyeleri arasından üç yıl sureyle genel kurulca gizli oyla seçilir. Asıl üyeliklerde boşalma olduğu takdirde yedek üyelerden aldıkları oy sırasına göre yönetim kurulunca asıl üyeliğe çağrılır.Yedek üyelerin asıl üyeliğe getirilmesine rağmen yönetim kurulu; üye tamsayısının yarısının altına düşerse, kalan yönetim kurulu üyeleri veya denetleme kurulu üyeleri genel kurulu bir ay içinde toplantıya çağırır. Çağrının yapılmaması halinde üyelerden birisinin başvurusu üzerine Sulh Hukuk Hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi, bir ay içinde genel kurulu toplamakla görevlendirir. Yönetim kurulu kendi arasında görev bölümü yaparak başkan, başkan yardımcısı, sekreter ve muhasip üyelerini ve görevlerini belirler. Yönetim kurulu toplantılarını: yönetim kurulu üye tam sayısının yarısının bir fazlasından eksik yapamaz. Yönetim kurulu kararlarını çoğunlukla alır. Yönetim kurulunun mutat toplantıları yönetim kurulunca kararla belirlenir. Yönetim kurulu mutat toplantılarına mazeret beyan etmeden üst üste üç kez katılmayan üyenin yönetim kurulu üyeliği düşer.


2-    Yönetim Kurulunun Görevleri :


a) Derneği yapılacak olan olağan ve olağanüstü genel kurula hazırlamak.


b) Dernek yönetim kurulu faaliyet raporunu hazırlamak.


c) Dönemlere ait İşletme Hesap Özeti ile tahmini bütçeyi hazırlamak.


d)Üyelerin her türlü müracaatlarını değerlendirip ilgililere bilgi vermek.Yönetim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazları  genel kurula sunmak.


e)Çalışma programını tanzim etmek ve genel kurula sunmak.


f) Yeni üye kaydı yapmak. Üyeliği ret edilen üyelerin itirazlarını nihai karar için genel kurulasunmak.


g) Derneği temsil etmek veya bir veya birkaç kişiye yetki vermek.


h) Yönetim kurulu üyelerinin boşalması  halinde yedek üyeleri göreve çağırmak.


ı) Derneğin amaç ve hizmetlerine yönelik araç ve gereç ile demirbaş malzemesi satın almak.


k) Her türlü hibe ve bağışı kabul etmek.


l) Dernek hesapları ile kayıtlarını tutmak, saklanması zorunlu evrakları muhafaza etmek.


m) Gerekli görülmesi halinde derneği olağanüstü toplantıya çağırmak.


n)Temsilcilik açılmasına ve platform oluşturulmasına karar vermek.


 
DENETLEME KURULUNUN TEŞKİLİ VE GÖREVLERİ

Madde 14:  Denetleme kurulunun  teşkili ve görevleri aşağıda belirlenmiştir


1) Teşkili  :Denetleme kurulu üç asıl üç yedek üyeden olmak üzere genel kurulca üç   yıl sure ile gizli oyla seçilir.Denetleme kurulu kendi aralarından birini başkan seçerek görev bölümü yapar.Denetleme kurulu derneğe ait her türlü evrak,defter ve tutanakları incelemek üzere yönetim kurulundan istemeye yetkilidir.Yönetim kurulu bu isteği yerine getirmekle yükümlüdür.


2)Görevleri :     


a) Denetleme Kurulu: Derneğin tüzüğünde gösterilen amaç ve bu amaçların gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların kanunlara ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını en az yılda bir kere denetler.


b) Denetleme kurulu yapmış olduğu denetimler sonucunda hazırlamış olduğu raporları yönetim kuruluna ve toplandığında da  genel kurula sunar.


c) Asıl üyelerden boşalma olduğu takdirde sırayla yedek üyelerden göreve çağırmak.


d) Gerekli görülmesi halinde derneği olağanüstü toplantıya çağırmak.


 


DİSİPLİN KURULUNUN TEŞKİLİ VE GÖREVLERİ


Madde-15: Disiplin kurulunun teşkili ve görevleri aşağıda belirlenmiştir.


1)Teşkili : Disiplin kurulu dört asıl üç yedek üyeden olmak üzere genel kurulca üç yıl süre ile gizli oyla seçilir.Disiplin kurulu kendi aralarında birini başkan seçerek görev dağılımı yapar.


2)Görevleri :


 a) Yönetim kurulu tarafından sevk edilen üyelerin durumu hakkında görüş bildirmek .


ORGANLARA SEÇİLENLERİN İDAREYE BİLDİRİLMESİ


Madde- 16 : Derneğin organlarına seçilenlerin idareye bildirilmesi aşağıda belirlenmiştir.


Genel kurulca yapılan seçimi izleyen otuz gün içinde yönetim kurulunca yönetim, denetleme ve derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyelerin ad ve soyadları, baba adları,doğum yeri ve tarihleri, meslekleri ve ikametgahları bir yazı ile mülki amirliğe bildirilir.


BEŞİNCİ BÖLÜM


(Genel Hükümler)


DERNEĞİN BORÇLANMA, TEMSİLCİLİK VE PLATFORM OLUŞTURMASI, YARDIM ALMASI VE İŞ BİRLİĞİ USULLERİ


Madde  17 : Derneğin borçlanması, temsilcilik ve platform oluşturması, yardım alması ve iş birliği usulleri aşağıda gösterilmiştir.


1-Derneğin Borçlanma Usulleri :


Dernek, amaçlarını gerçekleştirmek için üçüncü gerçek ve tüzel kişilerden borç alabileceği gibi bankalardan da kredi alabilecektir. Ancak bir yıl içerisindeki toplam borçlanması bir önceki yılın gelirlerinin yüzde seksenini geçemez. 


2-Temsilcilik ve Platform Oluşturma:  


a)Temsilcilik: Derneğimiz, gerekli gördüğü yerlerde yönetim kurulu kararı ile dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açabilir. Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararı ile görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından on beş gün içerisinde mülki amirliğe bildirilir. Temsilcilikler şube veya dernek genel kurulunda temsil edilemezler.


b) Platform : Derneğimiz, amaçları ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, kendi aralarında veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşları ile ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere yönetim kurulu kararı ile platformlar oluşturabilir. Oluşturulan bu platformun tüzel kişiliği bulunamaz. Ancak geçici nitelikte birliktelik olabilir. Derneğimiz; kanunların dernekler için yasakladığı amaç ve faaliyetler konusunda platform oluşturarak faaliyette bulunamaz.


3-Yurtdışından Yardım Alınması ve İş Birliği:


a)Yurtdışından Yardım Alınması :


Derneğimiz, mülki idare Amirliğine önceden bildirmek şartıyla yurtdışındaki Kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi yardım alabilir. Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması zorunludur.


b) İşbirliği : Derneğimiz Kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütebilir. Kamu kurum ve kuruluşları proje maliyetinin en fazla yüzde ellisi oranında aynı veya nakdi katkı sağlayabilir. Ancak 5072 Sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun Hükümleri saklıdır. 


           


DERNEĞİN TUTACAĞI ZORUNLU VE YARDIMCI DEFTERLERI


Madde 18: Derneğin tutacağı zorunlu ve yardımcı defterler aşağıda gösterilmiştir.


1- Zorunlu Defterler :


a)  Üye Kayıt Defteri:Derneğe üye olan kişilerin kaydının yapıldığı defterdir.


b)  Karar Defteri:Dernekçe alınacak her türlü kararların yazıldığı defterdir.


c) İşletme Hesap Defteri:Dernekçe yapılan her türlü gelir ve harcamalara ilişkin kayıtların tutulduğu defterdir.


d) Envanter Defteri:Dönemlere ait hesap raporlarının kayıt edildiği defterdir.


2-Yardımcı Defterler :


a) Gelen Evrak Defteri : Derneğe gelen evrakların kaydedildiği defterdir.


b) Giden Evrak Defteri : Dernek tarafından üçüncü kişilere yazılanyazıların kaydedildiği defterdir.


c)  Demirbaş Defteri : Derneğe alınan demirbaşların kaydedildiğidefterdir.


d) Alındı Belgesi Kayıt Defteri :Dernek adına alınan makbuzlar seri numaraları ile bu deftere kayıt edilir. Dernek tarafından tutulması zorunlu ve yardımcı defterler noter veya dernekler birimince tasdik edilmesi zorunludur.


 


 


DERNEĞİN FESİH,DAĞILMIŞ SAYILMASI VE TASFİYESİYLE İLGİLİ USULLER


Madde 19: Derneğin fesih,dağılmış sayılması ve tasfiye şekilleri aşağıda belirlenmiştir.


1)    Genel Kurul Kararıyla Fesih :


Derneğin genel kurulu,her zaman derneğin feshine karar verebilir. Ancak, genel kurula katılan üyelerinin en az üçte ikisinin çoğunluğu ile kararın alınması zorunludur.


2)    Mahkeme Kararı İle Fesih :


Derneğin, amacı kanunlara veya genel ahlaka aykırı hale gelmesi durumunda Mülki Amirliğin veya Cumhuriyet Savcısının istemi üzerine mahkeme derneğin feshine karar verir.                               


3)    Kendiliğinden Dağılmış Sayılma :


a) Tüzükte belirtilen amacın gerçekleştirilmesi, gerçekleştirilmesinin


olanaksız hale gelmesi veya sürenin sona ermesi,


b) Borç ödemede acze düşmüş olması,


c) Tüzük gereğince yönetim kurulunun oluşturulmasının olanaksız hale gelmesi,


d) Olağan genel kurul toplantısının iki defa üst üste yapılamaması,


 Kendiliğinden dağılma, Mülki Amirliğin yazılı istemi üzerine Sulh Hakimliğince tespit edilir.                          


4)    Derneğin Tasfiyesi :


Dernek, genel kurul kararı ile feshedilmiş veya kendiliğinden sona erdiği


mahkemece tespit edilmiş ise derneğin tüm menkul ve gayri menkul malları genel kurulca seçilecek üç kişilik tasfiye komisyonunca belirlenir. Tasfiye komisyonu derneğin bütün borçlarını bu mal varlıklarından ödedikten sonra geri kalan mal varlığını Trabzon 0-6 yaş Çamlık Çocuk Yuvası’na bir tutanakla teslim eder. Dernek mahkeme kararı ile feshedilmiş ise derneğin amacına en yakın ve kapatıldığı tarihte en fazla üyesi bulunan derneğe mal varlıkları devredilir. 


ÜST KURULUŞ KURMA VE TEMSİL ETME USULLERİ

Madde 20: Derneğin federasyon kurma ve temsil etme usulleri aşağıda belirlenmiştir.


1)    Federasyon Kurma :Genel Kurul kararı ile dernek aynı amaçlı en az beş derneğin bir araya gelmesi ile  oluşacak federasyona üye olabilir.


2)  Temsil Etme   : Üye olunan federasyonda, dernek üye sayısının 100/10 ile temsil edilir.Bu üye delegeler Dernek Genel Kurulunca gizli oyla seçilir.


 


İÇ DENETİM ŞEKLİ


Madde  21 :Derneğin iç denetim şekli aşağıda belirlenmiştir.


Derneğin iç denetimi,denetleme kurulu tarafından yapılır. Bu kurulun yapacağı denetimler; derneğin amacı doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediği, gelir ve giderlerinin tüzük ve mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılıp yapılmadığı genel kurul kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetler ve yönetim kuruluna sunar.Toplantı yapıldığında genel kurula da sunar.     


TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ


Madde  22 :  Dernek Tüzüğünü tamamen değiştirmeye veya yeni yasalara göre  güncelleştirmeye Genel kurul yetkilidir. Tüzük değişikliği toplantıya katılan üyelerin üçte iki (2/3) çoğunluğuyla alınmak zorundadır.


HÜKÜM EKSİKLİĞİ


Madde 23: Bu tüzükte olmayan hususlarda Dernekler Kanunu ile Türk Medeni Kanunu hükümleri uygulanır.


YÜRÜRLÜK


Madde 24:  Bu tüzük, Trabzon Valiliği İl Dernekler  Müdürlüğünce onaylanmasından sonra yürürlüğe girer.


YÜRÜTME


MADDE 25: BU TÜZÜK TOPLAM (25) MADDEDEN İBARET OLUP   TÜSİD-DOĞU KARADENİZ TÜM SİGORTA ACENTELERİ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU TARAFINDAN YÜRÜTÜLÜR.


 YÖNETİM KURULU

    İbrahim SERTEL

   BAŞKAN

 Yıldız UZUN                          Güven KÜÇÜKOSMAN            Ergun BİRİNCİ

Başkan Yardımcısı              Başkan Yardımcısı                   Başkan Yardımcı


  Aytaç AY                                     Halim Ağa USTA

      Muhasip                                       Basın Sözcüsü      

   Mithat VARDALOĞLU
    Yönetim Kurulu üyesi